fbpx

bootcamp tai

tai blog

PROTEIN!

Wat zijn eiwitten en waarom zijn ze belangrijk?

 

 

Protein! Wanneer je veel bezig bent met sport, heb je dit vast vaak voorbij horen komen. Het is voor iedereen belangrijk om voldoende proteïne te eten. Wat is dit nou precies en waarom is het zo belangrijk voor ons? In deze blog leggen we het je graag uit!

Proteïne is simpelweg gewoon een ander woord voor eiwitten. Eiwitten zijn net als de andere macronutriënten (koolhydraten en vetten) voedingsstoffen voor je lichaam. Waar koolhydraten je voornamelijk energie geven, werken eiwitten vooral als bouwstof voor je lichaam.

Alle lichaamscellen bevatten eiwitten. Denk hierbij aan je spiercellen, botcellen, bloedcellen, etc. Een eiwit bestaat uit meerdere aminozuren die gekoppeld zijn aan elkaar. De aminozuren zijn dus nodig om de verschillende eiwitten te maken die nodig zijn voor de lichaamscellen. Door middel van de aanvoer van aminozuren herstelt en versterkt de cel zich.

In totaal zijn er 22 aminozuren waarvan het lichaam er zelf 13 kan aanmaken. De overige 9 moeten we dus via voeding binnenkrijgen. Dit zijn de zogenaamde essentiële aminozuren.

 

Waarom is protein belangrijk?

Zoals je dus net hebt gelezen zijn eiwitten nodig voor alle lichaamscellen. Bij fanatiek sporten is het extra noodzakelijk om voldoende eiwitten tot je te nemen. Spieren worden namelijk beschadigd door krachttraining of door het doen van langdurige oefeningen. Eiwitten helpen bij het onderhoud en herstel van je spieren na een (zware) training, wat uiteindelijk kan bijdragen aan spieropbouw. Of je nu wilt afvallen, spieren op wilt bouwen en goed wilt herstellen na een training, het binnenkrijgen van voldoende eiwitten speelt hierbij een belangrijke rol.

Hoeveel eiwitten je precies nodig hebt, verschilt per persoon. Het hangt bijvoorbeeld af van jouw gewicht en lichaamssamenstelling, maar ook van het soort sport die je beoefent. Daarnaast zit er een groot verschil en hoe vaak, hoe lang en hoe zwaar je traint. Tot slot speelt ook uiteraard jouw persoonlijke doelstelling mee.

In het algemeen kan je de volgende richtlijn aanhouden:

-Niet-sporter: 0,8
-Sporter: 1,0 tot 1,2
-Topsporter: 1,4 tot 1,7
-Bodybuilding: 2,3 tot 3,1

Je lichaam kan gemiddeld 30 gram eiwitten per 2 uur verwerken. Als je meer eiwitten dan dit eet wordt dit opgeslagen als koolhydraten of vetten. Je kan dus wel degelijk te veel eiwitten eten.

 

 

Waar zitten eiwitten in?

Eiwit komt voor in zowel plantaardige als in dierlijke producten. Hieronder een aantal voorbeelden:

Voedingsmiddel:        Eiwitten per 100 gram

Biefstuk: 25g
Kipfilet: 23g
Tonijn blik: 25g
Kabeljauw: 18g
Ei: 13g
Tofu: 12g
Soja bonen: 17g
Linzen: 10g
Magere kwark: 9g
Magere melk: 4g
Boerenkool: 4g
Taugé: 7g
Havermout: 13g
Pinda’s: 25g
Eiwitshake: 80g

 

Shake it shake it!

En dan heb je ook nog de eiwitshakes! Een eiwitshake kan nuttig zijn als aanvulling op je normale voedingspatroon (als je bijvoorbeeld niet genoeg eiwitrijke maaltijden eet). Een shake is dus een makkelijke en efficiënte manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Wist je dat wij heerlijke eiwitshakes serveren in de Bootcamp Tai Gym? Ga naar de Bootcamp Tai webshop en bestel daar alvast je eiwitshake naar keuze. Wees er snel bij want alleen tot 01-10-2023 maak je gebruik van 15% korting op alle eiwitshakes! Kom na jouw training langs in de gym, neem je sportmaatje mee en genieten maar!

Daarnaast kunnen wij ook al jouw vragen beantwoorden en meedenken met jouw persoonlijke sportdoelen.

Protein shake vegan vanille €3
Protein shake aardbei €3
Protein shake aardbei verse banaan €3,50
Protein shake vegan vanille banaan €3,50
Protein shake vegan vanille, banaan en pindakaas €4,50

Mogelijk met amandelmelk, koemelk of water.

Tot snel bij Bootcamp Tai, de meest fanatieke outdoor sportschool van Amsterdam!

Boek een gratis proefles via de website!
www.bootcamptai.com

Terug in je sportritme na vakantie!

Terug in je sportritme na vakantie!

Terug in je sportritme na vakantie!De vakantie is alweer bijna voorbij. Na een heerlijke vakantie vol ontspanning, lekker eten en misschien wat minder beweging dan normaal, kan het een uitdaging zijn om weer terug te komen in je sportritme. Maar geen zorgen! Met de...

Lees meer
Tips voor Bootcamp motivatie

Tips voor Bootcamp motivatie

Tips voor Bootcamp motivatie De meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat ze iets meer zouden moeten bewegen. Ook weet jij hoe geweldig je jezelf kan voelen na een workout. Maar toch lukt het op de één of andere manier niet om (bootcamp) motivatie te vinden om te...

Lees meer
Alles over afvallen

Alles over afvallen

Alles over afvallenRond de jaarwisseling krijgen veel mensen vaak weer goede voornemens. Een veel voorkomende is: afvallen. Helemaal niks mis mee natuurlijk, het is namelijk voor iedereen belangrijk een gezond gewicht te hebben. Hoe zat het nou ook al weer met...

Lees meer
De voordelen van buiten sporten

De voordelen van buiten sporten

De voordelen van buiten sporten!    Regelmatig buiten sporten is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor je gezondheid! In deze blog bespreken we de voordelen van buiten sporten. 1. Zon & Vitamine D! Een van de grote voordelen van buiten sporten is het...

Lees meer