fbpx

bootcamp tai

tai blog

Alles over afvallen

Rond de jaarwisseling krijgen veel mensen vaak weer goede voornemens. Een veel voorkomende is: afvallen. Helemaal niks mis mee natuurlijk, het is namelijk voor iedereen belangrijk een gezond gewicht te hebben. Hoe zat het nou ook al weer met afvallen? In deze blog vertellen we graag meer over afvallen en geven we je handige tips die jou kunnen helpen.

Afvallen in het kort

De basis van afvallen is eigenlijk heel simpel. Je moet minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Dit noemen we ook wel een negatieve energiebalans creëren.

Een negatieve energiebalans kan op 3 manieren gerealiseerd worden:

-Minder calorieën binnenkrijgen

-Meer calorieën verbranden

-Een combinatie; meer calorieën verbranden door te bewegen én minder calorieën binnen te krijgen door in een calorietekort te zitten.

Eet je minder dan je caloriebehoefte? Dan val je af.

Eet je meer dan je caloriebehoefte? Dan kom je aan.

Eet je precies naar je caloriebehoefte? Dan blijft je gewicht hetzelfde.

Handige tips bij afvallen

Wil jij beginnen met afvallen? Dan geven wij je graag wat tips. Lees gauw door!

Start met een realistische doelstelling

Afvallen kan lastig zijn. Je bent niet van de één op de andere dag een aantal kilo’s aangekomen. Het kan dus ook lang duren voordat dit er weer af is. Natuurlijk wil je jouw doel op een zo’n gezond mogelijke manier behalen. Dit houdt in: kleine stapjes! Stel een hoofddoel voor jezelf en werk hier middels subdoelen naartoe. Zo blijft het leuk en houdt je de balans in je leven. Als je te snel naar jouw doel toewerkt, ben je eerder geneigd op te geven of terug te vallen in oude gewoontes.

Doe zowel cardio als krachttraining

Veel mensen denken dat het doen van veel cardiotraining dé manier is om af te vallen. Het klopt namelijk dat je tijdens een cardiosessie veel calorieën verbrand. Dit kan dus zeker bijdragen aan het proces van afvallen. Nóg belangrijker is het doen van krachttraining.

Wanneer je bezig bent met afvallen, verlies je niet alleen vet, maar ook spieren. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Hierdoor is het belangrijk om je spieren te blijven trainen. Ook helpt krachttraining meer vet te verbranden. Je lichaam zal namelijk minder snel aanspraak maken op je spieren, omdat je deze regelmatig gebruikt en dus nodig hebt. Wat is ons lichaam toch slim!

Tot slot, wanneer je meer spiermassa hebt gaat je ruststofwisseling omhoog. Dit houdt in dat je in rust meer calorieën verbrandt! Mooi meegenomen toch? Een combinatie van kracht- en cardiotraining is dus een must!

Gedragsverandering:
Iedereen kan een aantal kilo afvallen in een bepaalde tijd. Minder mensen blijven ook op het nieuwe gezonde gewicht. Om jouw gezonde gewicht aan te houden is het belangrijk dat je je gewoontes en levensstijl aanpast. Welke keuzes maakt de nieuwe gezondere versie van jouzelf? Maak afspraken met jezelf welk gedrag je wilt vertonen en welke keuzes je maakt in bepaalde situaties. Als je iets afspreekt met jezelf, houdt je hieraan en verbindt consequenties als je dit niet doet.

Focus op een gezond voedingspatroon

Het is voor iedereen belangrijk een gezond voedingspatroon aan te houden om goed te kunnen functioneren. Wanneer je bezig bent met afvallen is dit nóg iets belangrijker. Als je gaat afvallen zit je een lange periode in een energietekort. Ondanks het tekort moet je ervoor zorgen om voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo blijf je gezond en kan je het afvallen ook daadwerkelijk volhouden. Zorg voor een juiste balans in koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit zijn macronutriënten. Ook de micronutriënten zijn belangrijk. Dit zijn de vitaminen, mineralen en spoorelementen.

Wat jou kan helpen bij een gezond voedingspatroon is een persoonlijk eetschema.

Zo’n schema wordt helemaal op jouw behoeften samengesteld. Het zorgt er niet alleen voor dat jij het juiste aantal calorieën binnenkrijgt, ook krijg jij alle nodige voedingsstoffen binnen.

Volg jij een 6-weekse Weight Loss Challenge bij Bootcamp Tai? Dan krijg je gedurende de challenge zo’n uitgebreid eetschema. Ook het bijhouden van een eetdagboek kan helpen.

Kan jij wat hulp gebruiken met afvallen?

Bij Bootcamp Tai helpen we je graag! In januari starten we namelijk weer met een nieuwe 6-weekse Weightloss Challenge! Je krijgt hierbij een makkelijk te volgen persoonlijk eetschema, een effectieve groepstraining, en onbeperkt toegang tot alle Bootcamp Tai lessen. Ook hebben we een Whatsapp groep waarin je vragen kan stellen en kan kletsen met de andere deelnemers als je het even moeilijk hebt. 6 andere deelnemers gingen je voor en zijn super enthousiast. Doe jij ook mee? Wacht niet te lang en meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek!

Voor meer informatie klik dan op de onderstaande link GET IN SHAPE:

Get in shape

Terug in je sportritme na vakantie!

Terug in je sportritme na vakantie!

Terug in je sportritme na vakantie!De vakantie is alweer bijna voorbij. Na een heerlijke vakantie vol ontspanning, lekker eten en misschien wat minder beweging dan normaal, kan het een uitdaging zijn om weer terug te komen in je sportritme. Maar geen zorgen! Met de...

Lees meer
Tips voor Bootcamp motivatie

Tips voor Bootcamp motivatie

Tips voor Bootcamp motivatie De meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat ze iets meer zouden moeten bewegen. Ook weet jij hoe geweldig je jezelf kan voelen na een workout. Maar toch lukt het op de één of andere manier niet om (bootcamp) motivatie te vinden om te...

Lees meer
De voordelen van buiten sporten

De voordelen van buiten sporten

De voordelen van buiten sporten!    Regelmatig buiten sporten is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor je gezondheid! In deze blog bespreken we de voordelen van buiten sporten. 1. Zon & Vitamine D! Een van de grote voordelen van buiten sporten is het...

Lees meer
PROTEIN

PROTEIN

PROTEIN!Wat zijn eiwitten en waarom zijn ze belangrijk?     Protein! Wanneer je veel bezig bent met sport, heb je dit vast vaak voorbij horen komen. Het is voor iedereen belangrijk om voldoende proteïne te eten. Wat is dit nou precies en waarom is het zo...

Lees meer