fbpx

bootcamp tai

tai blog

No pain, no gain? Alles wat jij moet weten over spierpijn

De een vind het verschrikkelijk, de ander kan er ergens wel van genieten: SPIERPIJN

Als je fanatiek sport is de kans groot dat je weleens spierpijn ervaren hebt. Spierpijn ontstaat door het langdurig of overmatig belasten van je spieren. We horen het vaak tijdens de lessen: ‘’ik had zo’n spierpijn! Dan weet ik dat ik goed heb getraind’’. Dit is dus niet perse waar, vaak heb je dan nét iets te veel gedaan. Al voel je duidelijk dat je lekker hard hebt gesport, te vaak je spieren overbelasten kan leiden tot blessures. Wil je weten wat je wel en niet moet doen bij spierpijn? Lees dan snel verder.

Hoewel spierpijn niet altijd te vermijden is, zijn er wel manieren om het zoveel mogelijk te verminderen:

1. Een goede warming-up en cooling-down

Zorg ervoor dat je voor het sporten een goede warming-up doet. Tijdens de warming-up bereiden we het lichaam namelijk voor op fysieke inspanning. Door het doen van een juiste warming-up verhogen we de toevoer van zuurstof en brandstof naar de spieren en een verhoogde afvoer van afvalstoffen. Ook activeren we de spieren. De spierspanning wordt verhoogd en er ontstaat een betere aansturing tussen de verschillende spieren. Tot slot wordt er gewrichtssmeer aangemaakt waardoor je gewrichten soepel kunnen bewegen. Dit kan helpen bij het voorkomen van spierpijn, maar ook bij het voorkomen van blessures!

Naast de warming-up is ook de cooling-down belangrijk. Tijdens de cooling-down sluiten we de les fysiek én mentaal af. We verlagen de hartslag en de spierspanning. Daarnaast stretchen we ook de spieren die we hebben getraind. Dit is belangrijk om de spieren soepel te houding.

2. Hydratatie:

We weten allemaal dat we veel water moeten drinken op een dag, maar misschien niet dat dit ook kan bijdragen aan het voorkomen van spierpijn. Door het drinken van water worden de afvalstoffen die ontstaan in het lichaam tijdens de training verdund, waardoor deze makkelijk afgevoerd kunnen worden. Deze afvalstoffen zorgen mede voor de spierpijn, en zo spoel je ze dus letterlijk weg.

Door de spieren goed gehydrateerd te houden wordt het risico op spierkrampen en spierpijn verminderd.

3. Geleidelijke opbouw in je trainingen:

Als je een tijdje niet meer gesport hebt en weer wilt gaan beginnen is het belangrijk dit rustig op te bouwen. Ook als je begint met een nieuwe sport of nieuwe soort les dien je de intensiteit langzaam op te bouwen. Je lichaam is niet gewend aan bepaalde bewegingen en kan overbelast raken wat zorgt voor spierpijn of erger nog: een blessure. Een geleidelijke opbouw geeft je lichaam de kans zich aan te passen aan de nieuwe belasting. Ben je een aantal weken op vakantie geweest? Begin dan eerst rustig met een BBB of een HIT les, in plaats van meteen een conditietraining of Bootcamp.

 

Toch spierpijn opgelopen?

Mocht dit niet te vaak gebeuren, is er natuurlijk niks aan de hand. Spierpijn na sporten wijst erop dat de spieren overbelast zijn door zware inspanning. Ze zijn licht beschadigd en dit veroorzaakt een stijf en soms pijnlijk gevoel. Niks om je zorgen over te maken, het lichaam herstelt zichzelf. Meestal duurt spierpijn zo’n 1-3 dagen, waarna het vanzelf weer verdwijnt. Wel hebben we 2 gouden tips met dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten:

Tip 1: Rust

Geef je spieren voldoende tijd om te herstellen door rust te nemen. Vermijd intensieve lichaamsbeweging totdat de spierpijn wat is afgenomen. Rust betekent niet perse op de bank liggen en Netflix kijken (kan uiteraard wel), maar betekent even niet te intensief sporten. Wat je wel kan doen is bijvoorbeeld een Yoga les. Hierbij ontspannen niet alleen je spieren door het lekker te rekken en strekken, maar focussen we ook vooral op de ontspanning van de geest. Kijk hier voor een impressie van onze Yoga lessen.

Tip 2: Kou vs warmte

Als je net gesport hebt, of al spierpijn hebt kan je gebruik maken van wisseldouches. Dit houdt in dat je warm en koud water afwisselt in 1 douchebeurt om je bloedcirculatie te verbeteren. Even afzien misschien, maar door de afwisseling van warm en koud water worden je bloedvaten gestimuleerd om samen te trekken en uit te zetten, wat de doorbloeding bevordert. Dit kan helpen bij het verminderen van spierpijn en het versnellen van het herstel na een intense workout en het verlichten van de spanning in de spieren. Denk maar eens aan hoe je je voelt na een dompelbad in de sauna!

Kan je sporten met spierpijn?

Ja dat kan: over het algemeen kan je sporten met (milde) spierpijn.

Het lijkt misschien wat tegenstrijdig met het bovenstaande, maar zolang de spierpijn mild is, kun je doorgaan met lichte tot matige inspanning. Dit kan zelfs helpen de bloedstroom te verhogen, wat het herstel kan bevorderen. Het kan zelfs zijn dat je jezelf beter voelt na het opwarmen en bewegen van de spieren. Je kan de volgende richtlijn aanhouden: voor een gevorderde sporter kan je na 24 uur rust weer sporten, en voor beginnende sporters na 48 uur.

Het is echter belangrijk te luisteren naar je lichaam. Als de spierpijn te intens is, is het verstandig om rust te nemen. Mocht je twijfelen of je wel of niet moet gaan sporten met de spierpijn die je hebt opgelopen, neem dan gerust contact op. Wij denken graag met je mee!

 

Conclusie

Als je veel spierpijn hebt, heb je vaak nét iets te hard getraind. Wat helpt om spierpijn zoveel mogelijk te voorkomen zijn: een goede warming up en cooling down, rustig beginnen na een tijd van inactiviteit, voldoende water drinken en goed stretchen. Mocht je toch spierpijn opgelopen hebben, neem dan de nodige rust en voor de final touch kan je warm en koud douchen met elkaar afwisselen.

En onthoud: naarmate je iets vaker doet, went het en zal de spierpijn gegarandeerd minder worden! Zo wordt je uiteindelijk fit en sterk!

www.bootcamptai.com

 

Terug in je sportritme na vakantie!

Terug in je sportritme na vakantie!

Terug in je sportritme na vakantie!De vakantie is alweer bijna voorbij. Na een heerlijke vakantie vol ontspanning, lekker eten en misschien wat minder beweging dan normaal, kan het een uitdaging zijn om weer terug te komen in je sportritme. Maar geen zorgen! Met de...

Lees meer
Tips voor Bootcamp motivatie

Tips voor Bootcamp motivatie

Tips voor Bootcamp motivatie De meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat ze iets meer zouden moeten bewegen. Ook weet jij hoe geweldig je jezelf kan voelen na een workout. Maar toch lukt het op de één of andere manier niet om (bootcamp) motivatie te vinden om te...

Lees meer
Alles over afvallen

Alles over afvallen

Alles over afvallenRond de jaarwisseling krijgen veel mensen vaak weer goede voornemens. Een veel voorkomende is: afvallen. Helemaal niks mis mee natuurlijk, het is namelijk voor iedereen belangrijk een gezond gewicht te hebben. Hoe zat het nou ook al weer met...

Lees meer
De voordelen van buiten sporten

De voordelen van buiten sporten

De voordelen van buiten sporten!    Regelmatig buiten sporten is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor je gezondheid! In deze blog bespreken we de voordelen van buiten sporten. 1. Zon & Vitamine D! Een van de grote voordelen van buiten sporten is het...

Lees meer
PROTEIN

PROTEIN

PROTEIN!Wat zijn eiwitten en waarom zijn ze belangrijk?     Protein! Wanneer je veel bezig bent met sport, heb je dit vast vaak voorbij horen komen. Het is voor iedereen belangrijk om voldoende proteïne te eten. Wat is dit nou precies en waarom is het zo...

Lees meer