fbpx

bootcamp tai

tai blog

De voordelen van bootcamps tijdens voorbereiding hardloopwedstrijd

In deze tijd van het jaar zijn er weer veel verschillende soorten hardloopwedstrijden. De een loopt de Dam tot Dam loop, de ander loopt een volledige marathon. De voorbereiding hiervan is leuk maar ook uitdagend. Hardlopen vergt een enorme inspanning van het lichaam en de geest, en het is essentieel om op verschillende manieren je lichaam voor te bereiden op deze fysieke uitdaging. Om te trainen voor het hardlopen, is de beste training simpelweg, je raad het al: hardlopen. Wat veel over het hoofd wordt gezien is krachttraining. In deze blog bespreken we waarom het belangrijk is om te blijven bootcampen tijdens je voorbereiding op een marathon. En hoe dit je kan helpen om sterker, veerkrachtiger en efficiënter te worden tijdens de wedstrijd.

Bootcamp Oosterpark

1. Verbeterde spierkracht en                  uithoudingsvermogen

Tijdens de Bootcamp in Amsterdam mixen we hardlopen met krachtoefeningen. Deze krachtoefeningen richten zich op het versterken van specifieke spiergroepen die tijdens het hardlopen worden gebruikt, zoals de quadriceps, hamstring, kuiten en bilspieren. Door regelmatig aan een BBB of een Bootcamp mee te doen, worden deze spieren sterker en veerkrachtiger, wat helpt om het uithoudingsvermogen te vergroten. Sterke spieren zullen minder snel vermoeid raken tijdens het hardlopen. Hierdoor ben je in staat om langer te blijven rennen zonder dat je prestaties afnemen.

 2. Verminderde kans op blessures

Flinke stukken hardlopen eist een zware tol van je lichaam, hierdoor liggen overbelasting en blessures altijd op de loer. Door bootcamp training op te nemen in je routine, versterk je niet alleen je spieren, maar ook je pezen en gewrichten. Dit vermindert de kans op blessures zoals shin splints en kniepijn, die vaak voorkomen bij hardlopers. Een goede focus op krachtoefeningen helpt je de belasting beter te verdelen over je lichaam en helpt je om blessurevrij te blijven tijdens je marathontraining.

3. Sneller herstel na lange runs

Lange duurlopen maken deel uit van je marathontraining, en deze kunnen een aanzienlijke tol eisen van je lichaam. Na zo’n inspannende run is het essentieel om goed te herstellen, zodat je weer klaar bent voor een volgende trainingssessie. Hier komt krachttraining weer om te hoek kijken. Door te doen aan krachttraining kan het herstelproces versnellen. Krachttraining zorgt voor een verbeterde doorbloeding. Je spieren worden actief belast, wat de bloedcirculatie bevordert. Dit verhoogt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren, wat essentieel is voor het herstelproces. Bovendien stimuleert een verhoogde doorbloeding de afvoer van afvalstoffen, waardoor opgehoopt melkzuur en andere vermoeidheidstoffen sneller worden verwijderd uit je spieren.

Let op!

Het is belangrijk om te onthouden dat bootcamp training geen vervanging is voor een rustdag, het is een aanvulling op je trainingsroutine. Zorg voor voldoende slaap, hydratatie en voeding. Geef je lichaam de tijd om te herstellen voordat je de volgende trainingssessie inplant.

4. Betere loophouding en loopstijl

Wat veel tijdens onze lessen aan bod komt is het versterken van de core-spieren. De core is de basis van je lichaam en zorgt voor stabiliteit tijdens het bewegen. Sterke core-spieren dragen bij aan een goede loophouding en loopstijl. Een efficiënte loopstijl betekent dat je minder energie verspilt en je bewegingen geoptimaliseerd worden, waardoor je sneller kunt lopen en minder snel vermoeid raakt.

Conclusie

Hoewel hardlopen zelf een geweldige manier is om je lichaam voor te bereiden op een marathon, bieden de groepslessen zoals de Bootcamp, BBB of kettlebell training vele voordelen die je prestatie naar een hoger niveau kunnen tillen.

Het verbeteren van je spierkracht en uithoudingsvermogen, het verminderen van de kans op blessures, het optimaliseren van de loophouding én het versnellen van het herstelproces zijn allemaal belangrijke redenen waarom je de lessen zou moeten integreren in je training.

Twijfel je over de juiste combinatie van lessen met jouw trainingsprogramma kan je altijd bij ons terecht voor een vrijblijvend intake gesprek voor Personal training in Amsterdam. We helpen je graag hierbij.

Tot slot zul je merken dat je niet alleen fysiek sterker wordt, maar ook vooral mentaal sterker en zelfverzekerder!

Voor meer leuke tips, volg ons op Instagram!

Terug in je sportritme na vakantie!

Terug in je sportritme na vakantie!

Terug in je sportritme na vakantie!De vakantie is alweer bijna voorbij. Na een heerlijke vakantie vol ontspanning, lekker eten en misschien wat minder beweging dan normaal, kan het een uitdaging zijn om weer terug te komen in je sportritme. Maar geen zorgen! Met de...

Lees meer
Tips voor Bootcamp motivatie

Tips voor Bootcamp motivatie

Tips voor Bootcamp motivatie De meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat ze iets meer zouden moeten bewegen. Ook weet jij hoe geweldig je jezelf kan voelen na een workout. Maar toch lukt het op de één of andere manier niet om (bootcamp) motivatie te vinden om te...

Lees meer
Alles over afvallen

Alles over afvallen

Alles over afvallenRond de jaarwisseling krijgen veel mensen vaak weer goede voornemens. Een veel voorkomende is: afvallen. Helemaal niks mis mee natuurlijk, het is namelijk voor iedereen belangrijk een gezond gewicht te hebben. Hoe zat het nou ook al weer met...

Lees meer
De voordelen van buiten sporten

De voordelen van buiten sporten

De voordelen van buiten sporten!    Regelmatig buiten sporten is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor je gezondheid! In deze blog bespreken we de voordelen van buiten sporten. 1. Zon & Vitamine D! Een van de grote voordelen van buiten sporten is het...

Lees meer
PROTEIN

PROTEIN

PROTEIN!Wat zijn eiwitten en waarom zijn ze belangrijk?     Protein! Wanneer je veel bezig bent met sport, heb je dit vast vaak voorbij horen komen. Het is voor iedereen belangrijk om voldoende proteïne te eten. Wat is dit nou precies en waarom is het zo...

Lees meer